1. Waarom investeer je in een merk?

Leestijd: 2 minuten

De directie kijkt je aan. “Maar waarom moeten we eigenlijk investeren in ons merk?” De vraag is zo basaal dat je er even over moet nadenken. In gedachten was je al 10 stappen verder.

Toch is de vraag valide. Want een merk kost geld. Het heeft tijd nodig om een merk te bouwen. En het effect is niet direct zichtbaar.

Wat zeg je om de ongelovigen te overtuigen?

Bij voorkeur gebruik ik 2 argumenten.

1. Je merk is je reputatie

Het eerste argument is intuïtief. De kans is groot dat een directie die deze vraag stelt maar weinig ervaring heeft met merkdenken. Merkdenken is voor hen eigenlijk maar een abstract gedachtegoed.

Het kan dan goed werken om het woord merk door het woord reputatie te vervangen.

Nee, ze zijn niet helemaal hetzelfde. Maar gemakshalve goed vergelijkbaar. Het merk is eigenlijk een symbool voor de reputatie.

Dus de vraag is dan: waarom moeten we investeren in onze reputatie? De antwoorden volgen intuïtief. Zonder reputatie krijgen we geen vertrouwen. Kiezen klanten minder snel voor ons. En ze hebben minder geld voor ons over.

2. Een sterk merk maakt meer winst

Het tweede argument is cijfermatig. Sterke merken verkopen meer en maken meer winst. Onderzoek toont dit veelvuldig aan.

Want dat is vaak waar het om gaat: hoe maken we meer winst? Ook als je een goed doel bent. Alleen is de vraag dan: hoe krijgen we meer donaties?

Een sterk merk helpt in beide gevallen. Het zorgt ervoor dat iemand eerder voor jou kiest. En dat diegene meer geld voor je over heeft.

In deze presentatie heb ik een aantal handige grafieken gezet. Ze onderbouwen allemaal dat sterke merken betere resultaten boeken.

Plus nog een handige quote:

Because shareholders seldom understand the contribution of brands, CEOs often don’t set the best investment priorities. Growth and value suffer.

Proving the Value of the Brand Report, 20 June 2019, Forbes

Maak jouw merk sterk met Mountview

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *